Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
85 min.
Całkowity czas:
105 min.

Pyszna tarta z łososiem, ryżem, cebulą i pieczarkami. Smakuje pysznie posypana smażoną cebulką. Jest to kompletny posiłek.

Składniki:

  • 2 kawałki nieupieczonego ciasta na tartę o średnicy 23 cm
  • 125 g (2/3 szkl.) białego ryżu
  • 315 ml (1 i 1/3 szkl.) wody
  • 2 cebule, pokrojone w cienkie plasterki
  • 115 g świeżych pieczarek pokrojonych w plasterki

Przygotowanie:

1W średnim garnku ugotować ryż.

2Nagrzać piekarnik do temperatury 225 stopni C.

3Formę do tarty wyłożyć ciastem i odstawić.

4W dużym rondlu na średnim ogniu podsmażyć na maśle cebulę i pieczarki, aż zmiękną.

5Ugotowany ryż wymieszać z zupą pieczarkową, a następnie wyłożyć połowę mieszaniny na przygotowanym cieście w naczyniu. Na mieszaninie z ryżem położyć rozgniecionego łososia. Przykryć mieszaniną ze smażonymi pieczarkami z cebulą, a następnie wyłożyć pozostałą mieszaniną z ryżem. Posypać tartym serem i przykryć drugą częścią ciasta. Skleić brzegi ciasta i ponakłuwać wierzch.

6Piec w temperaturze 225 stopni C przez 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 175°C i piec jeszcze przez 30 do 35 minut.

Porcja dla:

6 osób