Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
45 min.

Łatwy to niezwykle do wykonania przepis na smaczne bułeczki, które smakują wybornie. Smakują nie tylko w dniu wypieku, ale także dnia następnego można je podać na śniadanie.

Składniki:

  • 250 g żółtego sera
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g wędzonego bekonu
  • 350 g mąki pszennej (może też być pełnoziarnista)
  • 75 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1Ser zetrzeć na tarce.

2Czosnek obrać i wydusić praską.

3Bekon pokroić na drobne kawałki i podsmażyć na patelni, aby był chrupki.

4W misce połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, przyprawami, boczkiem, serem i masłem (w temperaturze pokojowej).

5Wlać mleko i dokładnie wyrobić. Jeśli ciasto jest za rzadkie należy podsypać mąką.

6Formować kulki trochę większe od piłeczek pingpongowych, obtaczać w bułce tartej, lekko spłaszczyć i kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

7Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok. 15 min.

Porcja dla:

18 osób