Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Łatwy to niezwykle do wykonania przepis na smaczne bułeczki, które smakują wybornie. Smakują nie tylko w dniu wypieku, ale także dnia następnego można je podać na śniadanie.
Składniki:
- 250 g żółtego sera
- 1 ząbek czosnku
- 150 g wędzonego bekonu
- 350 g mąki pszennej (może też być pełnoziarnista)
- 75 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1Ser zetrzeć na tarce.
2Czosnek obrać i wydusić praską.
3Bekon pokroić na drobne kawałki i podsmażyć na patelni, aby był chrupki.
4W misce połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, przyprawami, boczkiem, serem i masłem (w temperaturze pokojowej).
5Wlać mleko i dokładnie wyrobić. Jeśli ciasto jest za rzadkie należy podsypać mąką.
6Formować kulki trochę większe od piłeczek pingpongowych, obtaczać w bułce tartej, lekko spłaszczyć i kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
7Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok. 15 min.
Porcja dla:
18 osób