Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Pyszny i szybki w przygotowaniu pasztet, nie tylko dla wegetarian! Wspaniała przystawka lub przekąska na przyjęcie. A my po prostu uwielbiamy go z bułeczką na niedzielne śniadanie!

Składniki:

  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 20 krakersów pszennych, pokruszonych

Przygotowanie:

1Jajko ugotować na twardo. Przestudzić, obrać i posiekać.

2Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę, od czasu do czasu mieszając. Dodać czosnek i smażyć przez 1-2 minuty. Przełożyć na talerz.

3W blenderze zmiksować krakersy z orzechami, groszkiem, podsmażoną cebulą i solą. Dodać posiekane jajko i wymieszać na jednolitą pastę. Jeśli będzie zbyt sucha, można dodać odrobinę oliwy lub wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Porcja dla:

12 osób