60 min.
45 min.
225 min.
Pyszny miękki chleb, który można podawać na słodko i słono. Dodatek ziemniaków sprawia, że chleb ten długo zachowuje świeżość.
Składniki:
- 500 g mączystych ziemniaków
- 60 ml ciepłej wody (40-50°C)
- 3 łyżki cukru
- 7 g suszonych drożdży
- 240 ml mleka plus 2 łyżki
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
1Umyć ziemniaki i gotować we wrzątku do miękkości, około 25 minut. Odlać wodę, krótko odparować, obrać i dokładnie rozgnieść widelcem. Odstawić.
2Wlać wodę do miseczki. Wsypać do niej łyżkę cukru i suszone drożdże. Odstawić na 5 minut, potem wymieszać i odstawić, żeby wyrosły.
3Wlać mleko do garnka, włożyć ziemniaki, masło, resztę cukru oraz sól i podgrzać, aż masło się rozpuści. Zawartość garnka przełożyć do miski i wymieszać.
4Dodać wyrośnięte drożdże oraz 450 g mąki. Całość zmieszać, żeby powstało ciasto. Resztą mąki posypać blat kuchenny. Wyrabiać na nim ciasto rękami 10 minut, aż się zrobi elastyczne. Gdyby było zbyt kleiste, dodać trochę mąki w czasie wyrabiania.
5Włożyć ciasto do miski, przykryć i odstawić w ciepłym miejscu na 1¼ godziny. Przez ten czas powinno podwoić objętość. Wysmarować foremkę olejem słonecznikowym. Dalej wyrabiać ciasto na blacie, a następnie uformować w bochenek i włożyć do formy. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut.
6Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Rozbełtać jajko z odrobiną mleka. Posmarować bochenek, używając pędzla kuchennego, a potem posypać makiem. Naciąć powierzchnię bochenka wzdłuż czubkiem noża na głębokość około 1 cm. Piec chleb w gorącym piekarniku 40-45 minut, aż się przyrumieni. Wyjąć z piekarnika, wysunąć z formy i ostudzić na metalowej kratce.
Porcja dla:
1 osoby