Czas przygotowania:
10 min.
Całkowity czas:
10 min.

Elegancka przystawka wielkości jednego kęsa, która zachwyci gości na każdym przyjęciu. Wędzonego łososia podaje sie na kremie chrzanowym w łyżeczkach do przystawek. Można go też podawać na crostini.

Składniki:

  • 1 łyżka sosu charznowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 3 płaty wędzonego łososia
  • 6 kaparów lub natka pietruszki do dekoracji
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Pokroić wędzonego łososia na 12 małych prostokątów, aby pasowały rozmiarem do łyżeczek do przekąsek. Odstawić.

2Śmietanę ubić za pomocą miksera, dodać sos chrzanowy, sok z cytryny, sól i pieprz. Tę masę nałożyć do łyżeczek a na wierzch układać kawałki łososia.

3Ponownie nałożyć nieco masy chrzanowej, kawałek łososia i udekorować odrobiną sosu chrzanowego. Udekorować kaparem lub natką pietruszki.

Porcja dla:

6 osób