Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
10 min.
10 min.
Elegancka przystawka wielkości jednego kęsa, która zachwyci gości na każdym przyjęciu. Wędzonego łososia podaje sie na kremie chrzanowym w łyżeczkach do przystawek. Można go też podawać na crostini.
Składniki:
- 1 łyżka sosu charznowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 200 ml śmietany kremówki
- 3 płaty wędzonego łososia
- 6 kaparów lub natka pietruszki do dekoracji
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Pokroić wędzonego łososia na 12 małych prostokątów, aby pasowały rozmiarem do łyżeczek do przekąsek. Odstawić.
2Śmietanę ubić za pomocą miksera, dodać sos chrzanowy, sok z cytryny, sól i pieprz. Tę masę nałożyć do łyżeczek a na wierzch układać kawałki łososia.
3Ponownie nałożyć nieco masy chrzanowej, kawałek łososia i udekorować odrobiną sosu chrzanowego. Udekorować kaparem lub natką pietruszki.
Porcja dla:
6 osób