Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
75 min.
75 min.
Kurczak pieczony z grzybami i żółtym serem to pyszny, aromatyczny obiad, a przy tym bardzo prosty. Można dodać pieczarki, kurki lub grzyby leśne – co macie akurat pod ręką.
Składniki:
- 2 cebule
- 300 g grzybów (pieczarki, kurki, inne)
- olej roślinny do smażenia
- 700 g filetów z kurczaka (piersi lub udka)
- przyprawa do kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 150 g sera żółtego
- 100 g majonezu lub kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
1Cebulę pokroić w półplasterki, grzyby posiekać. Smażyć cebulę na oleju aż się zeszkli. Dodać grzyby i smażyć jeszcze przez 10-15 minut, aż cały płyn odparuje.
2Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
3Kurczaka pokroić na małe kawałki. Oprószyć solą i pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
4Przyprawionego kurczaka włożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć grzyby z cebulą. Posypać żółtym serem i polać majonezem lub śmietaną.
5Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut.
Porcja dla:
6 osób