Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
75 min.

Kurczak pieczony z grzybami i żółtym serem to pyszny, aromatyczny obiad, a przy tym bardzo prosty. Można dodać pieczarki, kurki lub grzyby leśne – co macie akurat pod ręką.

Składniki:

  • 2 cebule
  • 300 g grzybów (pieczarki, kurki, inne)
  • olej roślinny do smażenia
  • 700 g filetów z kurczaka (piersi lub udka)
  • przyprawa do kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g sera żółtego
  • 100 g majonezu lub kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

1Cebulę pokroić w półplasterki, grzyby posiekać. Smażyć cebulę na oleju aż się zeszkli. Dodać grzyby i smażyć jeszcze przez 10-15 minut, aż cały płyn odparuje.

2Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.

3Kurczaka pokroić na małe kawałki. Oprószyć solą i pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

4Przyprawionego kurczaka włożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć grzyby z cebulą. Posypać żółtym serem i polać majonezem lub śmietaną.

5Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut.

Porcja dla:

6 osób