15 min.
90735 min.
Smaczna, rozgrzewająca nalewka na zimowe wieczory.
Wytrawna wiśniówka doskonała jako dodatek do dań z wołowiny lub wieprzowiny, słodka – do deserów.
Składniki:
- 1 kg wiśni
- 1/2 l spirytusu
- 1/2 l czystej wódki
- 1/2 kg cukru
Przygotowanie:
1Wypłukane wiśnie (wraz z pestkami) wsypać do dużego słoja (3 l).
2Zalać spirytusem i wódką, zamknąć szczelnie słoik i odstawić na 7 dni w ciepłe słoneczne miejsce.
3Po upływie tygodnia 3/4 zawartości słoja (bez wiśni) przelać do czystych butelek i zakorkować. Na butelkach umieścić napis – wytrawne. Odstawić w ciemne miejsce na minimum 6 tygodni.
4Pozostałą część alkoholu ze słoja odlać do mniejszego słoika. Wiśnie w słoju zasypać cukrem,zamknąć i odsawić na 7 dni w ciepłe miejsce. Od czasu do czasu wstrzasnąć słojem aby rozpuścić dokładnie cukier.
5Po tygodniu dodać odlany wcześniej do słoika alkohol. Pozostawić na kolejne 7 dni, po czym przelać gotową nalewke do butelki. Oznaczyć napisem – słodkie.
Porcja dla:
1 osoby