Czas przygotowania:
15 min.
Całkowity czas:
90735 min.

Smaczna, rozgrzewająca nalewka na zimowe wieczory.
Wytrawna wiśniówka doskonała jako dodatek do dań z wołowiny lub wieprzowiny, słodka – do deserów.

Składniki:

  • 1 kg wiśni
  • 1/2 l spirytusu
  • 1/2 l czystej wódki
  • 1/2 kg cukru

Przygotowanie:

1Wypłukane wiśnie (wraz z pestkami) wsypać do dużego słoja (3 l).

2Zalać spirytusem i wódką, zamknąć szczelnie słoik i odstawić na 7 dni w ciepłe słoneczne miejsce.

3Po upływie tygodnia 3/4 zawartości słoja (bez wiśni) przelać do czystych butelek i zakorkować. Na butelkach umieścić napis – wytrawne. Odstawić w ciemne miejsce na minimum 6 tygodni.

4Pozostałą część alkoholu ze słoja odlać do mniejszego słoika. Wiśnie w słoju zasypać cukrem,zamknąć i odsawić na 7 dni w ciepłe miejsce. Od czasu do czasu wstrzasnąć słojem aby rozpuścić dokładnie cukier.

5Po tygodniu dodać odlany wcześniej do słoika alkohol. Pozostawić na kolejne 7 dni, po czym przelać gotową nalewke do butelki. Oznaczyć napisem – słodkie.

Porcja dla:

1 osoby