15 min.
90 min.
120 min.
Z tego przepisu wychodzi soczysta wołowina, dość pikantna. Dobre mięso lepiej piec w wyższych temperaturach, a więc w trybie pieczenia, a nie duszenia. Ja miałam 2 kg polędwicy, więc ją związałam, żeby się zmieściła do multicookera. Wyszedł pyszny obiad!
Składniki:
- ok. 2 kg wołowiny (najlepiej polędwicy)
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 3-4 łyżeczki ostrej przyprawy do mięsa (patrz poniżej)
Przygotowanie:
1Mięso wyjąć z lodówki i poczekać aż uzyska temperaturę pokojową. Następnie natrzeć je mieszaniną oleju z solą i chili. Odstawić na 10 minut.
2Włączyć multicooker na tryb pieczenia. Piec mięso o wadze 2 kg przez 1,5 godziny (1,5 kg przez 1 godz. 15 minut, 1 kg mięsa przez 1 godz., 750 g mięsa przez 45 minut.
3Po upieczeniu wyjąć mięso z multicookera i odczekać 15 minut przed pokrojeniem.
4Wytopione soki w multicookerze można wykorzystać na sos. Włączyć tryb „gotowanie na parze” i gotować sos bez przykrycia aż się zredukuje. Można dodać kilka łyżek mąki rozrobionej z wodą, aby sos się zagęścił szybciej.
Porcja dla:
8 osób