Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Dodatek do dań we włoskim stylu bo z włoskim boczkiem – pancetta. Smażone z cebulą mogą równie dobrze posmakować na śniadanie, na kolację lub jako dodatek do obiadu.
Składniki:
- 4-6 ziemniaków
- 1 łyżka masła
- 1/2 małej cebuli, posiekanej
- 120 g pancetty, pokrojonej w kostkę
- 1 gałązka rozmarynu, posiekana
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Ziemniaki obrać i gotować w osolonej wodzie przez 10 minut. Przestudzić, a nastepnie pokroić w kostkę.
2Na patelni roztopić masło, dodać cebulę i boczek, i smażyć przez kilka minut. Dodać ziemniaki, rozmaryn i oliwę, doprawić do smaku i smażyć, aż ziemniaki będą rumiane.
Porcja dla:
4 osób