Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
45 min.

Dodatek do dań we włoskim stylu bo z włoskim boczkiem – pancetta. Smażone z cebulą mogą równie dobrze posmakować na śniadanie, na kolację lub jako dodatek do obiadu.

Składniki:

  • 4-6 ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 małej cebuli, posiekanej
  • 120 g pancetty, pokrojonej w kostkę
  • 1 gałązka rozmarynu, posiekana
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Ziemniaki obrać i gotować w osolonej wodzie przez 10 minut. Przestudzić, a nastepnie pokroić w kostkę.

2Na patelni roztopić masło, dodać cebulę i boczek, i smażyć przez kilka minut. Dodać ziemniaki, rozmaryn i oliwę, doprawić do smaku i smażyć, aż ziemniaki będą rumiane.

Porcja dla:

4 osób