Czas przygotowania:
120 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
130 min.

Mój dziadek jest Polakiem i jego matka nauczyła moją babcię jak przygotować te pyszne pierogi. Przepis jest w naszej rodzinie od pokoleń, oczywiście przez lata trochę został trochę zmieniony! Podawać same lub z masłem, śmietaną lub ze skwarkami.

Składniki:

  • 560 g (4 i 1/2 szkl.) mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki masła, roztopionego
  • 460 g (2 szkl.) kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Przygotowanie:

1W dużej misce wymieszać mąkę z solą. W osobnej misce wymieszać trzepaczką masło ze śmietaną, jajami, żółtkiem i olejem. Dodać mokre składniki do mąki i dobrze wymieszać. Przykryć miskę ściereczką i pozostawić na 15 do 20 minut.

2Włożyć ziemniaki do garnka i zalać wodą. Doprowadzić wodę do wrzenia i gotować, aż ziemniaki będą miękkie, około 15 minut. Odcedzić ziemniaki i wymieszać ze startym serem i sosem serowym, kiedy są jeszcze gorące. Doprawić solą cebulową, solą zwykłą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia.

3Podzielić ciasto na dwie części. Na powierzchni lekko posypanej mąką rozwałkować pierwszy kawałek, aż ciasto będzie wystarczająco cienkie, aby lepić pierogi, ale nie zbyt cienkie, żeby się rozrywało. Wykroić koła za pomocą foremki lub szklanki. Krawędzie wykrojonego ciasta posmarować odrobiną wody, nałożyć łyżką farsz do środka. Złożyć ciasto na pół, a następnie docisnąć krawędzie. Położyć pierogi na blaszce i zamrozić. Po zamrożeniu przełożyć do torebek i pojemników i włożyć ponownie do zamrażarki.

4Gotowanie pierogów: w dużym garnku doprowadzić do wrzenia lekko osoloną wodę. Wrzucać na wrzątek pierogi po jednym na raz. Pierogi są gotowe gdy wypłyną. Nie gotować zbyt długo, bo się rozlecą! Wyciągać pierogi z wody łyżką cedzakową.

Porcja dla:

60 osób