Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
35 min.

Szybki sposób mojej koleżanki na ten smakowity dodatek do mięsa lub ryb. Ziemniaki pieczone w plasterkach są aromatyczne i chrupiące.

Składniki:

  • 6 ziemniaków
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki majeranku

Przygotowanie:

1Ziemniaki dobrze wyszorować i pokroić na 1 cm plasterki.

2Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać oliwę i dobrze wymieszać z resztą przypraw.

3Na blaszce rozłożyć pokrojone ziemniaki i wymieszać z przyprawami tak, aby były równomiernie pokryte.

4Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C, wstawić blaszkę z ziemniakami i piec przez 25 minut.

5Po około 15 minutach (za pomocą szpatułki) ziemniaki odwrócić na drugą stronę, żeby dobrze się upiekły ze wszystkich stron.

Porcja dla:

4 osób