Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
35 min.
35 min.
Szybki sposób mojej koleżanki na ten smakowity dodatek do mięsa lub ryb. Ziemniaki pieczone w plasterkach są aromatyczne i chrupiące.
Składniki:
- 6 ziemniaków
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki majeranku
Przygotowanie:
1Ziemniaki dobrze wyszorować i pokroić na 1 cm plasterki.
2Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać oliwę i dobrze wymieszać z resztą przypraw.
3Na blaszce rozłożyć pokrojone ziemniaki i wymieszać z przyprawami tak, aby były równomiernie pokryte.
4Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C, wstawić blaszkę z ziemniakami i piec przez 25 minut.
5Po około 15 minutach (za pomocą szpatułki) ziemniaki odwrócić na drugą stronę, żeby dobrze się upiekły ze wszystkich stron.
Porcja dla:
4 osób