Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
40 min.

Dzieci często nie chcą jadać warzyw. Nie przyjdzie im do głowy, że to pyszne danie wegetariańskie, które gotuje się praktycznie samo, zawiera ich tak dużo.

Składniki:

  • 600 g ziemniaków, pokrojonych w cienkie plasterki
  • 25 g masła lub 1½ łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 1 puszka (400 g) fasoli w sosie pomidorowym
  • 125 g mrożonego zielonego groszku

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Włożyć ziemniaki do rondla z lekko osolonym wrzątkiem. Doprowadzić do wrzenia, częściowo przykryć i gotować przez 4 minuty. Powinny być dość miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Odcedzić, zachowując 4 łyżki wody. Przełożyć ziemniaki do miski, dodać masło lub oliwę i obtoczyć, używając 2 drewnianych łyżek. Odstawić.

2Rozrobić przecier pomidorowy z gorącą wodą w rondlu, w którym gotowały się ziemniaki. Dodać fasolę w sosie pomidorowym, groszek, fasolkę szparagową, kukurydzę i sos barbecue. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając składniki, aż rozgrzeją się lekko, a fasolka i groszek się rozmrożą. Przełożyć do płytkiej brytfanny, wyrównać wierzch. Posypać serem.

3Ułożyć na wierzchu plasterki ziemniaków tak, by lekko zachodziły na siebie i całkowicie pokrywały warzywa. Piec przez 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie i się przyrumienią.

Porcja dla:

4 osób