10 min.
30 min.
40 min.
Dzieci często nie chcą jadać warzyw. Nie przyjdzie im do głowy, że to pyszne danie wegetariańskie, które gotuje się praktycznie samo, zawiera ich tak dużo.
Składniki:
- 600 g ziemniaków, pokrojonych w cienkie plasterki
- 25 g masła lub 1½ łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 1 puszka (400 g) fasoli w sosie pomidorowym
- 125 g mrożonego zielonego groszku
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Włożyć ziemniaki do rondla z lekko osolonym wrzątkiem. Doprowadzić do wrzenia, częściowo przykryć i gotować przez 4 minuty. Powinny być dość miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Odcedzić, zachowując 4 łyżki wody. Przełożyć ziemniaki do miski, dodać masło lub oliwę i obtoczyć, używając 2 drewnianych łyżek. Odstawić.
2Rozrobić przecier pomidorowy z gorącą wodą w rondlu, w którym gotowały się ziemniaki. Dodać fasolę w sosie pomidorowym, groszek, fasolkę szparagową, kukurydzę i sos barbecue. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając składniki, aż rozgrzeją się lekko, a fasolka i groszek się rozmrożą. Przełożyć do płytkiej brytfanny, wyrównać wierzch. Posypać serem.
3Ułożyć na wierzchu plasterki ziemniaków tak, by lekko zachodziły na siebie i całkowicie pokrywały warzywa. Piec przez 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie i się przyrumienią.
Porcja dla:
4 osób