Kotlety schabowe pieczone z jabłkami

Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
55 min.

Kilka lat temu zbierając jabłka z dziećmi zapragnąłem jakiegoś nowego pomysłu na danie. Chciałem wykorzystać jabłka i ten przepis wypadł doskonale. Wszystkim bardzo smakuje!

Składniki:

  • 30 ml oleju roślinnego
  • 80 g posiekanej cebuli
  • 4 kotlety schabowe bez kości
  • 1/2 łyżeczki soli
  • czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C.

2Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę. Przełożyć na talerzyk.

3Na patelni obsmażyć kotlety z obu stron.

4Ułożyć kotlety w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą i pieprzem.

5Na kotletach ułożyć jabłka i przykryć podsmażoną cebulą.

6W miseczce wymieszać cukier z gorczycą, goździkami i wodą. Polać tym kotlety.

7Piec przez 30-45 minut.

Porcja dla:

4 osób