20 min.
20 min.
40 min.
To pyszne wegetariańskie danie – kawałki bakłażana z pieczarkami pieczone w sosie śmietanowym. Dobre jako dodatek do obiadu.
Składniki:
- 250 g pieczarek
- 1 bakłażan
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
- 1 cebula, posiekana
- sól i pieprz do smaku
- 1 szklanka śmietany
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C.
2Pieczarki jeśli są duże pokroić w plasterki, małe zostawić w całości. Bakłażana pokroić w paski.
3Na patelni rozgrzać olej i smażyć bakłażana przez kilka minut. Odłożyć na bok.
4Pieczarki smażyć na dużym ogniu przez kilka minut, tak, aby nie puściły soków.
5Pieczarki wymieszać z bakłażanem. Odstawić.
6Na patelnię wrzucić cebulę, smażyć, aż się zeszkli, następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze przez minutę. Wymieszać z bakłażanem i pieczarkami.
7Doprawić solą i pieprzem, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Całość zalać śmietaną, posypać gałką. Piec przez 20 minut.
Porcja dla:
4 osób