Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

To pyszne wegetariańskie danie – kawałki bakłażana z pieczarkami pieczone w sosie śmietanowym. Dobre jako dodatek do obiadu.

Składniki:

  • 250 g pieczarek
  • 1 bakłażan
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
  • 1 cebula, posiekana
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 szklanka śmietany
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C.

2Pieczarki jeśli są duże pokroić w plasterki, małe zostawić w całości. Bakłażana pokroić w paski.

3Na patelni rozgrzać olej i smażyć bakłażana przez kilka minut. Odłożyć na bok.

4Pieczarki smażyć na dużym ogniu przez kilka minut, tak, aby nie puściły soków.

5Pieczarki wymieszać z bakłażanem. Odstawić.

6Na patelnię wrzucić cebulę, smażyć, aż się zeszkli, następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze przez minutę. Wymieszać z bakłażanem i pieczarkami.

7Doprawić solą i pieprzem, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Całość zalać śmietaną, posypać gałką. Piec przez 20 minut.

Porcja dla:

4 osób