Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Lekka i zdrowa zapiekanka, korzystamy z naszych pysznych, zdrowych jabłek przez cały rok więc nie ma problemu ze składnikami do niej 🙂

Składniki:

  • 2 woreczki ryżu długoziarnistego
  • szczczypta soli
  • 3 duże jabłka np. lobo
  • dwie łyżki masła
  • 150 ml śmietany 30%
  • łyżka cukru
  • łyżka cynamonu
  • 50 ml śmietany 18%

Przygotowanie:

1Ryż ugotować al dente (gotować przez około 5 minut) z dodatkiem szczypty soli.

22 Jabłka obrać, zetrzeć na grubych okach, dodać łyżkę cukru i łyżkę cynamonu.

3Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.

4Układać warstwowo: ryż, starte jabłka, aż do skończenia się składników.

5Na wierzch pokroić jabłko w 1 cm plastry, posypać szczyptą cukru np. brązowego i zalać całość 30% śmietanką.

6Zapiekać pod przykryciem przez 15 minut w temperaturze 160 stopni C.

7Podawać z kleksem śmietany 18%.

Porcja dla:

4 osób