Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Lekka i zdrowa zapiekanka, korzystamy z naszych pysznych, zdrowych jabłek przez cały rok więc nie ma problemu ze składnikami do niej 🙂
Składniki:
- 2 woreczki ryżu długoziarnistego
- szczczypta soli
- 3 duże jabłka np. lobo
- dwie łyżki masła
- 150 ml śmietany 30%
- łyżka cukru
- łyżka cynamonu
- 50 ml śmietany 18%
Przygotowanie:
1Ryż ugotować al dente (gotować przez około 5 minut) z dodatkiem szczypty soli.
22 Jabłka obrać, zetrzeć na grubych okach, dodać łyżkę cukru i łyżkę cynamonu.
3Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
4Układać warstwowo: ryż, starte jabłka, aż do skończenia się składników.
5Na wierzch pokroić jabłko w 1 cm plastry, posypać szczyptą cukru np. brązowego i zalać całość 30% śmietanką.
6Zapiekać pod przykryciem przez 15 minut w temperaturze 160 stopni C.
7Podawać z kleksem śmietany 18%.
Porcja dla:
4 osób