Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
50 min.

Morszczuk jest tańszy niż szczupak, którego zwykle podaje się z beurre blanc, dlatego znalazł się w tym przepisie. Moja babcia robiła najlepsze na świecie beurre blanc (czyli z francuskiego „białe masło”) i podawała je do ryby, wraz z gotowanymi ziemniakami. Na koniec posypywała wszystko natką pietruszki, a na stole stawiała butelkę wina Muscadet.

Składniki:

  • 1 pęczek ziół (pietruszka, tymianek, liść laurowy)
  • 500 g morszczuka
  • 750 g ziemniaków, nieobranych
  • 4 szalotki, drobno posiekane
  • 300 ml octu winnego z czerwonego wina
  • sól i pieprz do smaku
  • 200 g solonego masła pokrojonego w kostkę
  • Kilka gałązek natki pietruszki

Przygotowanie:

1W dużym garnku zagotować osoloną wodę i dodać pęczek ziół. Dodać morszczuka i gotować przez około 20 minut. Jeśli ryba jest duża – gotować dłużej. Ryba jest ugotowana, gdy obszar wkoło kręgosłupa nie jest już różowy. Zdjąć z ognia, jeśli w garnku pojawią się kawałeczki ryby.

2W międzyczasie w średnim garnku zagotować osoloną wodę i gotować w niej ziemniaki przez 20 minut, aż będą miękkie.

3Gdy ziemniaki i ryba będą się gotować, do rondelka włożyć szalotkę, zalać octem i oprószyć solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu, aż ocet wyparuje. Stale mieszając drewnianą łyżką, stopniowo dodawać masło i mieszać, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia.

4Odcedzić rybę i ziemniaki. Morszczuka obrać ze skóry i wyjąć kręgosłup oraz ości; ziemniaki obrać.

5Polać rybę sosem. (Ja osobiście lubię szalotkę, więc zostawiam ją w sosie, ale prawdziwy beurre blanc trzeba przecedzić.) Posypać natką pietruszki i podawać.

Porcja dla:

4 osób