Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
280 min.
280 min.
Fantastyczny sposób na łososia z grilla, pieczonego nie bezpośrednio na ruszcie, ale na desce cedrowej. Przyjaciel rodziny zaimponował nam, serwując tak przyrządzoną rybę pewnego pięknego popołudnia. Niesamowicie aromatyczna uczta!
Składniki:
- 1 deska cedrowa
- 600 g filetu z łososia ze skórą
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2-3 gałązki świeżego koperku
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 1 cytryna, pokrojona na plasterki
Przygotowanie:
1Deskę namoczyć w wodzie na co najmniej 4 godziny (najlepiej poprzedniego dnia).
2W miseczce wymieszać oliwę z cukrem, posmarować łososia, ułożyć na nim plasterki cytryny, gałązki koperku i oprószyć pieprzem.
3Rozgrzać grill do średniej temperatury. Deskę położyć na grillu i ogrzać przez 5-6 minut, następnie odwrócić na drugą stronę. Posmarować lekko oliwą i położyć łososia, skórą do dołu. Przykryć pokrywę i grillować przez 20-30 minut (zależy od grubości fileta).
Porcja dla:
4 osób