10 min.
40 min.
50 min.
Jeśli macie ryż ugotowany z poprzedniego dnia, a w dodatku został wam ugotowany kurczak, to użyjcie ich właśnie do tej zapiekanki. Wystarczy zrobić sos, dodać paprykę i zapiec.
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanego ryżu
- 50 g masła
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 i 2/3 szklanki tłustej śmietanki
- 1 i 1/2 szklani bulionu drobiowego
- 1/4 łyżeczki rozmarynu
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
2Wysmarować tłuszczem duże naczynie żaroodporne. Na dnie ułożyć warstwę ryżu.
3W garnku, na średnim ogniu stopić masło. Mieszając dodać mąkę i gotować ok. 2-3 minuty (nadal mieszając).
4Nadal mieszając, dodać śmietankę, bulion, rozmaryn i sól i gotować (mieszając) ok. 5 minut, aż lekko zgęstnieje.
5Dodać kurczaka, pieczarki, zieloną paprykę i posiekane marynowane papryczki i gotować jeszcze chwilę (2-3 minuty), aby kurczak był gorący.
6Przelać na ryż i lekko wymieszać. Piec przez 30 minut.
Porcja dla:
8 osób