Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
50 min.

Jeśli macie ryż ugotowany z poprzedniego dnia, a w dodatku został wam ugotowany kurczak, to użyjcie ich właśnie do tej zapiekanki. Wystarczy zrobić sos, dodać paprykę i zapiec.

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 50 g masła
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 2/3 szklanki tłustej śmietanki
  • 1 i 1/2 szklani bulionu drobiowego
  • 1/4 łyżeczki rozmarynu

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.

2Wysmarować tłuszczem duże naczynie żaroodporne. Na dnie ułożyć warstwę ryżu.

3W garnku, na średnim ogniu stopić masło. Mieszając dodać mąkę i gotować ok. 2-3 minuty (nadal mieszając).

4Nadal mieszając, dodać śmietankę, bulion, rozmaryn i sól i gotować (mieszając) ok. 5 minut, aż lekko zgęstnieje.

5Dodać kurczaka, pieczarki, zieloną paprykę i posiekane marynowane papryczki i gotować jeszcze chwilę (2-3 minuty), aby kurczak był gorący.

6Przelać na ryż i lekko wymieszać. Piec przez 30 minut.

Porcja dla:

8 osób