25 min.
60 min.
85 min.
Prosty przepis na przygotowanie polędwicy. Aromatyczna, w sosie własnym, z dodatkiem jabłek i majeranku. Wygląda apetycznie, a w dodatku smakuje wspaniale. Najlepiej z ziemniakami!
Składniki:
- 3 jabłka
- 600 g polędwicy wieprzowej
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- majeranek
- sól
Przygotowanie:
1Mięso dokładnie umyć i osuszyć. Oprószyć solą i połową mąki. Polędwicę obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, następnie posypać majerankiem. Mięso podlać wodą i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 1 godzinę. W razie potrzeby wygotowaną wodę uzupełnić.
2Cebulę obrać i pokroić w krążki. Z jabłek usunąć skórę oraz gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Przygotowane składniki włożyć do garnka i dusić razem z mięsem.
3Gdy polędwica będzie miękka, wyjąć ją. Sos powstały w trakcie duszenia przetrzeć przez sitko, oprószyć resztą mąki, posolić i wymieszać. Gotować przez kilka minut.
Porcja dla:
4 osób