Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
85 min.

Prosty przepis na przygotowanie polędwicy. Aromatyczna, w sosie własnym, z dodatkiem jabłek i majeranku. Wygląda apetycznie, a w dodatku smakuje wspaniale. Najlepiej z ziemniakami!

Składniki:

  • 3 jabłka
  • 600 g polędwicy wieprzowej
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • majeranek
  • sól

Przygotowanie:

1Mięso dokładnie umyć i osuszyć. Oprószyć solą i połową mąki. Polędwicę obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, następnie posypać majerankiem. Mięso podlać wodą i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 1 godzinę. W razie potrzeby wygotowaną wodę uzupełnić.

2Cebulę obrać i pokroić w krążki. Z jabłek usunąć skórę oraz gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Przygotowane składniki włożyć do garnka i dusić razem z mięsem.

3Gdy polędwica będzie miękka, wyjąć ją. Sos powstały w trakcie duszenia przetrzeć przez sitko, oprószyć resztą mąki, posolić i wymieszać. Gotować przez kilka minut.

Porcja dla:

4 osób