Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
120 min.

Smaczne danie na każdą okazję. Bardzo różnorodne i pożywne – ryż, kurczak, pieczarki i rodzynki zapieczone pod pierzynką z bułki tartej, podawane z sosem majonezowym z dodatkiem czerwonego wina.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 łyżeczka vegety
  • sól i pieprz do smaku
  • 200 g ryżu
  • 400 g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki oliwy
  • zioła prowansalskie do smaku
  • 100 g rodzynek
  • 1 pęczek natki pietruszki, posiekany
  • 1 puszka (400 g) groszku konserwowego, odsączonego z zalewy
  • 1/2 kostki (125 g) masła
  • 2 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:

1Kurczaka ugotować z vegetą. Pokroić w kostkę.

2Ryż ugotować w osolonej wodzie na sypko.

3Pieczarki i cebulę pokroić w plasterki i usmażyć na oliwie. Doprawić ziołami.

4Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na 30 minut. Odcedzić.

5Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Natłuścić naczynie żaroodporne.

6Kurczaka wymieszać z ryżem, pieczarkami, cebulą, rodzynkami i groszkiem. Doprawić solą i pieprzem, dodać 2 łyżki masła i wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać bułką tartą i masłem startym na tarce.

7Piec przez 30 minut.

8Przygotować sos: majonez zmiksować z cukrem, solą, pieprzem i winem. Dodać szczypiorek, wymieszać i podawać z zapiekanką.

Porcja dla:

6 osób