30 min.
60 min.
120 min.
Smaczne danie na każdą okazję. Bardzo różnorodne i pożywne – ryż, kurczak, pieczarki i rodzynki zapieczone pod pierzynką z bułki tartej, podawane z sosem majonezowym z dodatkiem czerwonego wina.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 łyżeczka vegety
- sól i pieprz do smaku
- 200 g ryżu
- 400 g pieczarek
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki oliwy
- zioła prowansalskie do smaku
- 100 g rodzynek
- 1 pęczek natki pietruszki, posiekany
- 1 puszka (400 g) groszku konserwowego, odsączonego z zalewy
- 1/2 kostki (125 g) masła
- 2 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
1Kurczaka ugotować z vegetą. Pokroić w kostkę.
2Ryż ugotować w osolonej wodzie na sypko.
3Pieczarki i cebulę pokroić w plasterki i usmażyć na oliwie. Doprawić ziołami.
4Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na 30 minut. Odcedzić.
5Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Natłuścić naczynie żaroodporne.
6Kurczaka wymieszać z ryżem, pieczarkami, cebulą, rodzynkami i groszkiem. Doprawić solą i pieprzem, dodać 2 łyżki masła i wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać bułką tartą i masłem startym na tarce.
7Piec przez 30 minut.
8Przygotować sos: majonez zmiksować z cukrem, solą, pieprzem i winem. Dodać szczypiorek, wymieszać i podawać z zapiekanką.
Porcja dla:
6 osób