Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
100 min.

Pierogi należą do tych dań, które są pracochłonne, ale czas i wysiłek bardzo się opłaca, bo są przepyszne. Po ugotowaniu można je lekko podsmażyć, albo podawać prosto z wody z podsmażoną cebulką.

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 0,5 kg sera twarogowego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 cebule, posiekane
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Ziemniaki ugotować do miękkości. Przestudzić i obrać. Przepuścić przez maszynkę razem z serem.

2Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać do masy ziemniaczanej, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

3Mąkę przesiać i stopniowo dodając wodę, zarabiać, aż powstanie jednolite i gładkie ciasto.

4Ciasto cienko rozwałkowywać partiami, wycinać krążki (najlepiej od szklanki), nakładać farsz, składać na pół i zlepiać dokładnie boki tworząc pierogi.

5W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Pierogi wrzucać partiami, zamieszać i gotować przez kilka minut, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową.

Porcja dla:

10 osób