60 min.
40 min.
100 min.
Pierogi należą do tych dań, które są pracochłonne, ale czas i wysiłek bardzo się opłaca, bo są przepyszne. Po ugotowaniu można je lekko podsmażyć, albo podawać prosto z wody z podsmażoną cebulką.
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 0,5 kg sera twarogowego
- 3 łyżki oleju
- 2 cebule, posiekane
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Ziemniaki ugotować do miękkości. Przestudzić i obrać. Przepuścić przez maszynkę razem z serem.
2Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać do masy ziemniaczanej, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
3Mąkę przesiać i stopniowo dodając wodę, zarabiać, aż powstanie jednolite i gładkie ciasto.
4Ciasto cienko rozwałkowywać partiami, wycinać krążki (najlepiej od szklanki), nakładać farsz, składać na pół i zlepiać dokładnie boki tworząc pierogi.
5W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Pierogi wrzucać partiami, zamieszać i gotować przez kilka minut, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową.
Porcja dla:
10 osób