Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
02 min.
Całkowity czas:
22 min.

Lekko wytrawna rukiew wodna, cytrynowy majonez, wędzony pstrąg i delikatne jajka przepiórcze to świetne połączenie. Takie kanapki przyrządza się błyskawicznie, a smakują wybornie.

Składniki:

  • 12 jajek przepiórczych
  • 50 g rukwi wodnej
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 8 grubych kromek żytniego chleba
  • 3 wędzone filety z pstrąga (ok. 75 g każdy), rozdrobnione
  • pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Włożyć jajka przepiórcze do rondelka z lekko wrzącą wodą i gotować przez 2 minuty. Włożyć do zimnej wody, żeby ostygły.

2Odłożyć kilka gałązek rukwi do przybrania, a resztę posiekać grubo, odrzucając bardzo grube łodyżki. Wymieszać posiekaną rukiew z majonezem i sokiem z cytryny.

3Posmarować każdą kromkę chleba z jednej strony równą warstwą majonezu. Ułożyć na wierzchu rozdrobnionego pstrąga. Ostrożnie obrać jajka, przekroić na połówki i ułożyć po trzy na każdej kanapce. Poprószyć odrobiną pieprzu i udekorować rukwią wodną.

Porcja dla:

4 osób