Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Szybki i zdrowy pomysł na obiad czy wczesną kolację. Zapiekanka z ziemniakami i tuńczykiem w sosie śmietanowym.
Składniki:
- 3 ziemniaki
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju
- 300 ml śmietany 30%
- 1 jajko
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku, zgnieciony
Przygotowanie:
1Ziemniaki obieramy i kroimy w 1 cm plastry.
2Tuńczyka częściowo odcedzamy z oliwy i łączymy ze śmietaną, rozbełtanym jajkiem, pokrojoną w drobną kostkę cebulą i ząbkiem czosnku.
3Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą startej gałki muszkatołowej.
4Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i nakładamy warstwowo: połowę ziemniaków, białą odcedzoną fasolę i masę śmietanową z tuńczykiem.
5Na wierzchu ciasno układamy plastry pozostałych ziemniaków. Przykładamy folią aluminiową i zapiekamy 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni C.
6Porcje zapiekanki podajemy grubo posypane natką pietruszki.
Porcja dla:
4 osób