Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
45 min.

Szybki i zdrowy pomysł na obiad czy wczesną kolację. Zapiekanka z ziemniakami i tuńczykiem w sosie śmietanowym.

Składniki:

  • 3 ziemniaki
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju
  • 300 ml śmietany 30%
  • 1 jajko
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku, zgnieciony

Przygotowanie:

1Ziemniaki obieramy i kroimy w 1 cm plastry.

2Tuńczyka częściowo odcedzamy z oliwy i łączymy ze śmietaną, rozbełtanym jajkiem, pokrojoną w drobną kostkę cebulą i ząbkiem czosnku.

3Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą startej gałki muszkatołowej.

4Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i nakładamy warstwowo: połowę ziemniaków, białą odcedzoną fasolę i masę śmietanową z tuńczykiem.

5Na wierzchu ciasno układamy plastry pozostałych ziemniaków. Przykładamy folią aluminiową i zapiekamy 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni C.

6Porcje zapiekanki podajemy grubo posypane natką pietruszki.

Porcja dla:

4 osób