Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
20 min.

Pyszne, słodkie i wspaniale się prezentują na talerzu. Zastąpią sałatkę, a skuszą nawet tych, którzy zwykle się krzywią na warzywa.

Składniki:

  • 3 średnie marchewki
  • 3 małe cukinie
  • 120 ml (1/2 szklanki) bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki natki pietruszki, drobno posiekanej
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Warzywa umyć, odciąć końcówki, obrać. Za pomocą obieraczki do warzyw lub cienkim nożem odcinać cienkie plasterki wzdłuż marchwi i cukinii, tak, aby powstały długie paski o szerokości około 2 cm.

2W garnku doprowadzić bulion do wrzenia. Dodać marchew. Kiedy bulion ponownie zacznie wrzeć, dodać cukinię. Gotować na dość dużym ogniu przez 2-3 minuty, aż wstążki będą prawie miękkie.

3Dodać pietruszkę i doprawić solą i pieprzem. Wyjąć łyżką durszlakową i podawać na ciepło.

Porcja dla:

2 osób