Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
05 min.
05 min.
Całkowity czas:
20 min.
20 min.
Pyszne, słodkie i wspaniale się prezentują na talerzu. Zastąpią sałatkę, a skuszą nawet tych, którzy zwykle się krzywią na warzywa.
Składniki:
- 3 średnie marchewki
- 3 małe cukinie
- 120 ml (1/2 szklanki) bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki natki pietruszki, drobno posiekanej
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Warzywa umyć, odciąć końcówki, obrać. Za pomocą obieraczki do warzyw lub cienkim nożem odcinać cienkie plasterki wzdłuż marchwi i cukinii, tak, aby powstały długie paski o szerokości około 2 cm.
2W garnku doprowadzić bulion do wrzenia. Dodać marchew. Kiedy bulion ponownie zacznie wrzeć, dodać cukinię. Gotować na dość dużym ogniu przez 2-3 minuty, aż wstążki będą prawie miękkie.
3Dodać pietruszkę i doprawić solą i pieprzem. Wyjąć łyżką durszlakową i podawać na ciepło.
Porcja dla:
2 osób