15 min.
40 min.
55 min.
Prosty i smaczny przepis inspirowany włoskim sposobem przygotowywania dań. Piccata, czyli mięso panierowane w mące i jajku, podsmażone, a następnie duszone w sosie z dodatkiem wina i cytryny. Tutaj nowa odsłona tej klasycznej potrawy – dodatek pieczarek. Ulubione danie mojej rodziny.
Składniki:
- 1/2 szklanki (60 g) mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki mielonej papryki
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 6 pojedynczych filetów z piersi kurczaka
- 4 łyżki masła
Przygotowanie:
1Na płaskim talerzu wymieszać mąkę z solą i papryką. Na oddzielnym talerzu rozmieszać jajko z mlekiem. Kurczaka zanurzać w jajku i obtaczać w mące.
2Na patelni roztopić masło, podsmażyć kurczaka na złoty kolor. Dodać pieczarki i cebulę, i smażyć przez 3-5 minut.
3Bulion wymieszać z winem, sokiem z cytryny i mąką kukurydzianą. Dodać do kurczaka, zmniejszyć ogień i gotować przez 25 minut, do momentu, aż wypływające z mięsa soki będą przejrzyste. Posypać pietruszką i podawać.
Porcja dla:
6 osób