Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
55 min.

Prosty i smaczny przepis inspirowany włoskim sposobem przygotowywania dań. Piccata, czyli mięso panierowane w mące i jajku, podsmażone, a następnie duszone w sosie z dodatkiem wina i cytryny. Tutaj nowa odsłona tej klasycznej potrawy – dodatek pieczarek. Ulubione danie mojej rodziny.

Składniki:

  • 1/2 szklanki (60 g) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 6 pojedynczych filetów z piersi kurczaka
  • 4 łyżki masła

Przygotowanie:

1Na płaskim talerzu wymieszać mąkę z solą i papryką. Na oddzielnym talerzu rozmieszać jajko z mlekiem. Kurczaka zanurzać w jajku i obtaczać w mące.

2Na patelni roztopić masło, podsmażyć kurczaka na złoty kolor. Dodać pieczarki i cebulę, i smażyć przez 3-5 minut.

3Bulion wymieszać z winem, sokiem z cytryny i mąką kukurydzianą. Dodać do kurczaka, zmniejszyć ogień i gotować przez 25 minut, do momentu, aż wypływające z mięsa soki będą przejrzyste. Posypać pietruszką i podawać.

Porcja dla:

6 osób