Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
70 min.
Całkowity czas:
90 min.

Fantastyczna zapiekanka z warzyw korzeniowych. Puree z gotowanych ziemniaków, brukwi i pietruszki pieczone ze skarmelizowaną cebulą. Pyszny dodatek do mięs, który można przygotować dzień wcześniej. Polecam!

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 700 g brukwi, obranej i pokrojonej w kostkę
  • 600 g korzenia pietruszki, obranego i pokrojonego w kostkę
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 liść laurowy

Przygotowanie:

1Do dużego garnka włożyć ziemniaki, brukiew, pietruszkę, czosnek, liście laurowe i tymianek. Zalać bulionem drobiowym, zagotować, zmniejszyć ogień, częściowo przykryć i gotować, aż warzywa będą miękkie, przez około 30 minut. Odcedzić.

2Warzywa przełożyć do miski. Dodać 2/3 masła i zmiksować, ale nie na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.

3Na patelni roztopić pozostałe masło, dodać cebulę i podsmażyć przez 5 minut. Zmniejszyć ogień i smażyć przez kolejne 15 minut, doprawić solą i pieprzem, rozprowadzić na warzywach w naczyniu żaroodpornym. Na tym etapie można wstawić do lodówki, jeśli przygotowujemy danie dzień wcześniej.

4Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C. Piec, bez przykrycia, przez 25 minut, aż wierzch będzie się przypiekał.

Porcja dla:

9 osób