15 min.
70 min.
85 min.
Pyszna zapiekanka ziemniaczana z boczkiem, cebulą i beszamelem. To najlepsze połączenie smaków. Dobry dodatek do obiadu.
Składniki:
- 750 g ziemniaków sałatkowych
- 1 łyżka masła
- 100 g chudego boczku
- 4 cebule, posiekane
- 150 ml wywaru mięsnego
- 500 ml sosu beszamelowego
- 100 g tartego ementalera
Przygotowanie:
1Obrać i umyć ziemniaki, pokroić w plasterki o grubości 3 mm i włożyć je do miski. Zalać lodowatą wodą tak, by pokryła ziemniaki i odstawić.
2Boczek pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać łyżkę masła na patelni teflonowej. Usmażyć na niej boczek, żeby powstały chrupiące skwarki. Dodać cebulę i krótko dusić razem.
3Wlać wywar mięsny na patelnię i gotować 20 minut pod przykryciem, następnie dodać sos beszamel i wymieszać.
4Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż cebula zmięknie. Wlać sos beszamel i wymieszać.
5Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Wysmarować masłem płaską formę żaroodporną. Ziemniaki odlać i wysuszyć papierowym ręcznikiem. Połowę ziemniaków równomiernie ułożyć dachówkowato w formie. Połowę cebuli z boczkiem i sosem wylać na ziemniaki i równomiernie rozprowadzić. Resztę ziemniaków ułożyć tak jak poprzednio i znów zalać je sosem z cebulą.
6Luźno przykryć formę kawałkiem folii aluminiowej. Piec w gorącym piekarniku około 30 minut. Zdjąć folię i piec zapiekankę dalsze 20 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać zapiekankę serem. Podawać na gorąco.
Porcja dla:
4 osób