Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
70 min.
Całkowity czas:
85 min.

Pyszna zapiekanka ziemniaczana z boczkiem, cebulą i beszamelem. To najlepsze połączenie smaków. Dobry dodatek do obiadu.

Składniki:

  • 750 g ziemniaków sałatkowych
  • 1 łyżka masła
  • 100 g chudego boczku
  • 4 cebule, posiekane
  • 150 ml wywaru mięsnego
  • 500 ml sosu beszamelowego
  • 100 g tartego ementalera

Przygotowanie:

1Obrać i umyć ziemniaki, pokroić w plasterki o grubości 3 mm i włożyć je do miski. Zalać lodowatą wodą tak, by pokryła ziemniaki i odstawić.

2Boczek pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać łyżkę masła na patelni teflonowej. Usmażyć na niej boczek, żeby powstały chrupiące skwarki. Dodać cebulę i krótko dusić razem.

3Wlać wywar mięsny na patelnię i gotować 20 minut pod przykryciem, następnie dodać sos beszamel i wymieszać.

4Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż cebula zmięknie. Wlać sos beszamel i wymieszać.

5Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Wysmarować masłem płaską formę żaroodporną. Ziemniaki odlać i wysuszyć papierowym ręcznikiem. Połowę ziemniaków równomiernie ułożyć dachówkowato w formie. Połowę cebuli z boczkiem i sosem wylać na ziemniaki i równomiernie rozprowadzić. Resztę ziemniaków ułożyć tak jak poprzednio i znów zalać je sosem z cebulą.

6Luźno przykryć formę kawałkiem folii aluminiowej. Piec w gorącym piekarniku około 30 minut. Zdjąć folię i piec zapiekankę dalsze 20 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać zapiekankę serem. Podawać na gorąco.

Porcja dla:

4 osób