25 min.
10 min.
65 min.
Bardzo smaczne paluszki przygotowane z mąki razowej i gryczanej. Posiekany świeży rozmaryn dodaje niesamowity aromat i smak. Można użyć jednego rodzaju sera lub kilku.
Składniki:
- 75 g mąki gryczanej
- 75 g mąki zwykłej
- 75 g mąki razowej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka świeżego rozmarynu, posiekanego (lub 1 łyżeczka suszonego)
- 115 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 70 g startego sera Cheddar lub Gouda
- 4 łyżki lodowatej wody
Przygotowanie:
1Zmiksować wszystkie 3 mąki razem z solą, rozmarynem i masłem aż ciasto będzie kruche.
2Dodać 4 łyżki lodowatej wody i mieszać aż ciasto zbije się w kulę. Można dodać kolejne 1/2 łyżki wody, jeśli będzie taka potrzeba. Wmieszać ser i owinąć ciasto w folię spożywczą. Włożyć do zamrażarki na pół godziny.
3Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia.
4Rozwałkować całe ciasto na dobrze posypanej mąką stolnicy. Pociąć na 30 cienkich pasków i zrolować w okrągłe paluchy.
5Rozłożyć serowe paluchy na blaszce w odstępach 1 cm. Piec w nagrzanym piekarniku przez 10-12 minut aż przyrumienią się na złoto-brązowo. Ostudzić na metalowej kratce.
Porcja dla:
30 osób