Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
50 min.
50 min.
Ugotowane ziemniaki, boczek i pyszny francuski ser Reblochon zapieczone razem – pyszne! Jako dodatek proponuję smaczną sałatkę i obiad gotowy.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżka oleju
- 2 cebule pokrojone w talarki
- 100 g boczku pokrojonego w cienkie plasterki
- 400 ml białego wina
- sól i pieprz do smaku
- 2 grube plastry sera Reblochon
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 220 C.
2Ziemniaki umyć, ale nie obierać. W dużym garnku zagotować osoloną wodę i gotować ziemniaki przez 20 minut na średnim ogniu. Kiedy będą ugotowane – obrać i pokroić w plasterki.
3W patelni, na średnim ogniu rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć, aż zmięknie. Dodać boczek i ziemniaki. Smażyć przez 15 minut.
4Do patelni wlać wino, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć całość do naczynia żaroodpornego. Na ziemniakach ułożyć ser.
5Piec przez 30 minut, aż zapiekanka będzie z wierzchu lekko przyrumieniona.
Porcja dla:
6 osób