Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
60 min.

Zapiekanka z ziemniaków, selera, pora, indyka i sera to świetna potrawa na jesienny dzień. Podawać z sałatką z pomidorów i zielonej fasolki oraz bułką.

Składniki:

  • 750 g ziemniaków, pokrojonych w plasterki
  • 300 g selera, pokrojonego w plasterki
  • 350 g porów, pokrojonych w plasterki
  • 250 g piersi indyka, pokrojonej w plasterki
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku lub ½ łyżki suszonego

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Włożyć ziemniaki i seler do rondla z posoloną wodą, przykryć i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze przez 3 minuty na małym ogniu, aż warzywa zaczną mięknąć. Zdjąć z ognia i odlać.

2Ułożyć jedną trzecią ziemniaków i selera na dnie brytfanny lub naczynia żaroodpornego o pojemności 2 litrów. Posypać połową porów, paseczków indyka i tymianku. Doprawić pieprzem.

3Ułożyć na wierzchu kolejne warstwy ziemniaków, selera, mięsa i tymianku. Przykryć warstwą ziemniaków i selera.

4Zalać gorącym wywarem, posypać serem i wiórkami masła. Przykryć folią aluminiową i piec przez 20 minut.

5Zdjąć folię i piec jeszcze przez 20 minut, aż ser się rozpuści, a zapiekanka będzie bulgotać i się przyrumieni.

Porcja dla:

4 osób