20 min.
40 min.
60 min.
Zapiekanka z ziemniaków, selera, pora, indyka i sera to świetna potrawa na jesienny dzień. Podawać z sałatką z pomidorów i zielonej fasolki oraz bułką.
Składniki:
- 750 g ziemniaków, pokrojonych w plasterki
- 300 g selera, pokrojonego w plasterki
- 350 g porów, pokrojonych w plasterki
- 250 g piersi indyka, pokrojonej w plasterki
- 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku lub ½ łyżki suszonego
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Włożyć ziemniaki i seler do rondla z posoloną wodą, przykryć i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze przez 3 minuty na małym ogniu, aż warzywa zaczną mięknąć. Zdjąć z ognia i odlać.
2Ułożyć jedną trzecią ziemniaków i selera na dnie brytfanny lub naczynia żaroodpornego o pojemności 2 litrów. Posypać połową porów, paseczków indyka i tymianku. Doprawić pieprzem.
3Ułożyć na wierzchu kolejne warstwy ziemniaków, selera, mięsa i tymianku. Przykryć warstwą ziemniaków i selera.
4Zalać gorącym wywarem, posypać serem i wiórkami masła. Przykryć folią aluminiową i piec przez 20 minut.
5Zdjąć folię i piec jeszcze przez 20 minut, aż ser się rozpuści, a zapiekanka będzie bulgotać i się przyrumieni.
Porcja dla:
4 osób