Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
55 min.

Ta owocowa pasta jest doskonałym dodatkiem do deski serów. Doskonale pasuje do serów o wyrazistym smaku. Spróbujcie ją przygotować na następne przyjęcie!

Składniki:

  • 1,5 kg cukru
  • 2 litry wody
  • 2 kg pigwy, posiekanej wraz ze skórką
  • ser do podania

Przygotowanie:

1W dużym garnku zagotować wodę, dodać kawałki pigwy. Gotować przez 20 minut, aż pigwa będzie miękka. Odcedzić i rozgnieść widelcem.

2Włożyć owoce do garnka i dodać cukier. Gotować przez 15 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu aż cukier się rozpuści. Pasta powinna łatwo odchodzić od garnka.

3Wylać pastę na arkusz papieru do pieczenia i odstawić na kilka dni, aby wyschła. Gdy wyschnie z jednej strony, odwrócić na drugą stronę i dalej suszyć.

4Gdy wyschnie całkowicie, pokroić w pożądane kształty. Można ją przechowywać przez kilka miesięcy, ale nie w szczelnym opakowaniu.

Porcja dla:

12 osób