Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
50 min.
50 min.
Proste, szybkie i pyszne danie. Alternatywa na szybki obiad lub sytą kolację. Papryka faszerowana kaszą gryczaną i szynką.
Składniki:
- 2 średnie zielone papryki
- 1 średnia cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 2 łyżki oliwy
- 1 średnia marchewka, starta na dużych oczkach
- 1 woreczek kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
Przygotowanie:
1Paprykę umyć, wyczyścić z gniazd nasiennych, przekroić na pół i lekko osolić.
2Rozgrzać piekrnik do 200 stopni C.
3Cebulę zeszklić na oliwie, dodać stratą marchew i dusić całość na średnim ogniu przez 5 minut.
4Kaszę gryczaną wymieszać z podduszoną marchewką i cebulą, wbić surowe jajko, doprawić solą i pieprzem ziołowym.
5Szynkę pokroić w dość grubą kostkę, natkę pietruszki drobno posiekać, wsypać do farszu z kaszy i delikatnie całość połączyć.
6Farszem ciasno wypełnić połówki zielonych papryk.
7Zapiekać przez 10 minut w piekarniku.
Porcja dla:
4 osób