Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
50 min.

Proste, szybkie i pyszne danie. Alternatywa na szybki obiad lub sytą kolację. Papryka faszerowana kaszą gryczaną i szynką.

Składniki:

  • 2 średnie zielone papryki
  • 1 średnia cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 średnia marchewka, starta na dużych oczkach
  • 1 woreczek kaszy gryczanej ugotowanej na sypko

Przygotowanie:

1Paprykę umyć, wyczyścić z gniazd nasiennych, przekroić na pół i lekko osolić.

2Rozgrzać piekrnik do 200 stopni C.

3Cebulę zeszklić na oliwie, dodać stratą marchew i dusić całość na średnim ogniu przez 5 minut.

4Kaszę gryczaną wymieszać z podduszoną marchewką i cebulą, wbić surowe jajko, doprawić solą i pieprzem ziołowym.

5Szynkę pokroić w dość grubą kostkę, natkę pietruszki drobno posiekać, wsypać do farszu z kaszy i delikatnie całość połączyć.

6Farszem ciasno wypełnić połówki zielonych papryk.

7Zapiekać przez 10 minut w piekarniku.

Porcja dla:

4 osób