Czas przygotowania:
15 min.
Całkowity czas:
45 min.

Wspaniały sos rodem z Niemiec. Łatwo się go przygotowuje, zwłaszcza korzystając z własnych ziół z ogródka. Sekret dobrego ziołowego sosu to NIE użycie koperku, albo użycie go w malutkich ilościach, bo dominuje smak innych ziół: pietruszki, szczypiorku, trybuli, rukwi wodnej, szczawiu, ogórecznika lekarskiego, estragonu, melisy i kurzyśladu.

Składniki:

  • 150 g mieszanych świeżych ziół: pietruszki, szczypiorku, trybuli, rukwi wodnej (lub lucerny), szczawiu, ogórecznika lekarskiego, estragonu, melisy i kurzyśladu.
  • 50 ml oleju roślinnego
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • 1 łyżka musztardy dijońskiej
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Przebrać zioła, usunąć części liści nienadające się do użycia i usunąć łodyżki. Umyć zioła pod zimną wodą i bardzo dokładnie osuszyć. Oprócz suszenia w wirówce do sałaty dodatkowo owijam zioła ręcznikiem papierowym i delikatnie osuszam poklepując je.

2Posiekać zioła szybko wraz z olejem w robocie kuchennym, ale nie miksować za długo. Obrać jajka i delikatnie oddzielić żółtka od białek. Dodać żółtka do ziół i znów przez krótką chwilę miksować.

3Przełożyć zioła do miski i dodać jogurt, ocet i musztardę. Drobno posiekać białka i wymieszać z sosem. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić sos na około 30 minut prze podaniem. Jeśli nie będzie podawany od razu – wstawić do lodówki. Przed podaniem wymieszać. Najlepiej spożyć w ten sam dzień.

Porcja dla:

6 osób