15 min.
50 min.
65 min.
Pyszny żurek jest doskonały na śniadanie Wielkanocne. Bardzo aromatyczny, gotowany na wędzonych żeberkach, z dodatkiem białej kiełbasy. Świeży chrzan wspaniale zaostrza smak tej tradycyjnej zupy.
Składniki:
- 3 białe kiełbaski
- 200 g wędzonej kiełbasy, pokrojonej w kostkę
- 250 g gotowanej szynki, pokrojonej w kostkę
- 1 duża cebula, posiekana
- 2 duże marchewki
- 1 seler korzeniowy
- 1 pietruszka
- 200 g wędzonych żeberek
- 1 butelka (500 ml) zakwasu na żurek
Przygotowanie:
1Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i włożyć do dużego garnka. Dodać żeberka, białą kiełbasę, liscie laurowe i ziele angielskie. Zalać 2 litrami zimnej wody i gotować pod przykryciem przez 40 minut.
2Po ugotowaniu wywar przecedzić. Wlać do niego zakwas i zagotować. Następnie doprawić czosnkiem, majerankiem oraz solą i pieprzem.
3Cebulę podsmażyć na oliwie. Dodać szynkę i wędzoną kiełbasę i podsmażyć przez około 3 minuty. Przełożyć do zupy.
4Żeberka obrać z mięsa, białą kiełbasę pokroić w kostkę i dodać do zupy.
5Na talerze układać połówki lub ćwiartki jajek, posypać startym chrzanem i nalewać gorący żurek.
Porcja dla:
8 osób