Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
65 min.

Pyszny żurek jest doskonały na śniadanie Wielkanocne. Bardzo aromatyczny, gotowany na wędzonych żeberkach, z dodatkiem białej kiełbasy. Świeży chrzan wspaniale zaostrza smak tej tradycyjnej zupy.

Składniki:

  • 3 białe kiełbaski
  • 200 g wędzonej kiełbasy, pokrojonej w kostkę
  • 250 g gotowanej szynki, pokrojonej w kostkę
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 2 duże marchewki
  • 1 seler korzeniowy
  • 1 pietruszka
  • 200 g wędzonych żeberek
  • 1 butelka (500 ml) zakwasu na żurek

Przygotowanie:

1Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i włożyć do dużego garnka. Dodać żeberka, białą kiełbasę, liscie laurowe i ziele angielskie. Zalać 2 litrami zimnej wody i gotować pod przykryciem przez 40 minut.

2Po ugotowaniu wywar przecedzić. Wlać do niego zakwas i zagotować. Następnie doprawić czosnkiem, majerankiem oraz solą i pieprzem.

3Cebulę podsmażyć na oliwie. Dodać szynkę i wędzoną kiełbasę i podsmażyć przez około 3 minuty. Przełożyć do zupy.

4Żeberka obrać z mięsa, białą kiełbasę pokroić w kostkę i dodać do zupy.

5Na talerze układać połówki lub ćwiartki jajek, posypać startym chrzanem i nalewać gorący żurek.

Porcja dla:

8 osób