Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
15 min.

Ta prosta przystawka wniesie nieco słońca na Twój talerz!! Spróbuj jej zamiast typowych kałamarnic smażonych w głębokim tłuszczu. Kałamarnice smaży się tu przez chwilę w oliwie z dodatkiem czosnku, a następnie miesza z pomidorami suszonymi na słońcu. Jeśli lubisz pikantne dania – posyp je papryczką chili w płatkach.

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 8 kałamarnic, oczyszczonych i pokrojonych w plastry
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 50 g pomidorów suszonych na słońcu w oliwie, drobno posiekanych
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

1W średniej patelni, na średnim ogniu rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej czosnek z kałamarnicami przez 5 minut. Dodać pomidory – i danie gotowe! Tuż przed podaniem posypać natką pietruszki.

Porcja dla:

4 osób