Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
180 min.

Coś dla miłośników mięsnych galaret. W salaterkach zastygnięte kawałki mięsa z warzywami. Dobre nie tylko na przystawkę!

Składniki:

  • 3 nóżki wieprzowe
  • 1 golonka
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 por
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 4-5 łyżeczek żelatyny

Przygotowanie:

1Mięso włożyć do garnka razem z obranymi warzywami. Zalać wodą, posolić i zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień – nie można doprowadzać do gwałtownego wrzenia, żeby wywar nie był mętny.

2Gotować przez około 40 minut, aż mięso będzie miękkie.

3Wyjąć mięso i pokroić na kawałki, włożyć do salaterek.

4Wyjąć z garnka warzywa, marchewkę i pietruszkę, i pokroić w kostkę. Dodać do salaterek z mięsem. Do wywaru dodać pieprz, sól i żelatynę. Zagotować. Zalać mięso. Odstawić do przestygnięcia, a następnie wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Porcja dla:

8 osób