Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
180 min.
180 min.
Coś dla miłośników mięsnych galaret. W salaterkach zastygnięte kawałki mięsa z warzywami. Dobre nie tylko na przystawkę!
Składniki:
- 3 nóżki wieprzowe
- 1 golonka
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- 1 por
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 4-5 łyżeczek żelatyny
Przygotowanie:
1Mięso włożyć do garnka razem z obranymi warzywami. Zalać wodą, posolić i zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień – nie można doprowadzać do gwałtownego wrzenia, żeby wywar nie był mętny.
2Gotować przez około 40 minut, aż mięso będzie miękkie.
3Wyjąć mięso i pokroić na kawałki, włożyć do salaterek.
4Wyjąć z garnka warzywa, marchewkę i pietruszkę, i pokroić w kostkę. Dodać do salaterek z mięsem. Do wywaru dodać pieprz, sól i żelatynę. Zagotować. Zalać mięso. Odstawić do przestygnięcia, a następnie wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Porcja dla:
8 osób