Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
75 min.
Całkowity czas:
105 min.

Prosta i wyśmienita tarta na francuskim cieście, dobra na każdą porę dnia. Składniki są bardzo proste: mrożony szpinak, ser feta, żółty ser i pieczarki. Polecam na obiad lub kolację.

Składniki:

  • 115 g masła
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 1 opakowanie (300 g) mrożonego szpinaku, rozmrożonego i odsączonego
  • 150 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 170 g sera feta, pokruszonego

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C.

2Na patelni rozpuścić masło. Dodać czosnek i cebulę i smażyć przez około 7 minut. Dodać szpinak, pieczarki, fetę i pół szklanki sera żółtego. Doprawić solą i pieprzem.

3Naczynie żaroodporne wyłożyć ciastem francuskim, a na nim rozprowadzić farsz.

4W misce wymieszać jajka z mlekiem. Doprawić solą i pieprzem i rozprowadzić tak, aby pokryły szpinakowy farsz.

5Piec przez 15 minut, a następnie posypać pozostałym serem żółtym i piec przez 35-40 minut. Odczekać 10 minut przed podaniem.

Porcja dla:

6 osób