20 min.
75 min.
105 min.
Prosta i wyśmienita tarta na francuskim cieście, dobra na każdą porę dnia. Składniki są bardzo proste: mrożony szpinak, ser feta, żółty ser i pieczarki. Polecam na obiad lub kolację.
Składniki:
- 115 g masła
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 1 mała cebula, posiekana
- 1 opakowanie (300 g) mrożonego szpinaku, rozmrożonego i odsączonego
- 150 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 170 g sera feta, pokruszonego
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C.
2Na patelni rozpuścić masło. Dodać czosnek i cebulę i smażyć przez około 7 minut. Dodać szpinak, pieczarki, fetę i pół szklanki sera żółtego. Doprawić solą i pieprzem.
3Naczynie żaroodporne wyłożyć ciastem francuskim, a na nim rozprowadzić farsz.
4W misce wymieszać jajka z mlekiem. Doprawić solą i pieprzem i rozprowadzić tak, aby pokryły szpinakowy farsz.
5Piec przez 15 minut, a następnie posypać pozostałym serem żółtym i piec przez 35-40 minut. Odczekać 10 minut przed podaniem.
Porcja dla:
6 osób