Czas przygotowania:
70 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
115 min.

Lasagne to włoski makaron w kształcie szerokich pasów. Przyrządza się z niego zapiekankę o tej samej nazwie. Wykonana według tradycyjnego włoskiego przepisu zawiera dużo oliwy. My pokroimy bakłażana w kostkę i udusimy na wolnym ogniu z ziołami. Powstanie w ten sposób doskonały sos o bogatym aromacie i smaku.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżka nasion kopru włoskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • 1 łodyga selera naciowego, pokrojona
  • 1 marchewka, pokrojona w kostkę
  • 100 g pieczarek, grubo posiekanych
  • 3 łyżki posiekanego świeżego majeranku lub 1 łyżka suszonego oregano
  • 6 listków posiekanej świeżej szałwii (lub 1 łyżka suszonej)
  • 2 duże bakłażany, pokrojone w kostkę

Przygotowanie:

1Rozgrzać oliwę w dużym, teflonowym rondlu. Dodać nasiona kopru włoskiego i liść laurowy. Smażyć kilka sekund, aż zaczną skwierczeć, przyciskając liść laurowy łyżką, by wydobyć z niego smak i aromat.

2Dodać cebulę, czosnek, seler naciowy, marchewkę, pieczarki, majeranek lub oregano i szałwię. Smażyć, często mieszając, około 10 minut, aż warzywa trochę zmiękną, ale nie przyrumienią się.

3Do podsmażonych warzyw wrzucić pokrojone bakłażany i skórkę z cytryny i starannie wymieszać, żeby wchłonęły powstały sos i oliwę. Dusić 5 minut, często mieszając.

4Dodać pomidory wraz z sokiem. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i dusić 15 minut. Rozgrzać piekarnik do 180°C.

5W czasie gdy warzywa się duszą, wrzucić płaty lasagne do wrzątku i gotować je 3–5 minut, aż będą al dente, czyli lekko twarde. Starannie odcedzić płaty i ułożyć na czystej ściereczce w jednej warstwie, by wyschły.

6Utrzeć mikserem twarożek wiejski z mąką i jajkiem na gładka masę. Można też przetrzeć go przez gęste sito, następnie dodać mąkę oraz jajko i utrzeć ręcznie. Wlać mleko i miksować lub ucierać ręcznie jeszcze przez chwilę. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

7Wlać połowę sosu bakłażanowego do prostokątnego naczynia żaroodpornego. Usunać liść laurowy. Ułożyć na wierzchu połowę płatów makaronowych, wlać resztę sosu i przykryć pozostałymi płatami tak, by równo na siebie zachodziły.

8Wyłożyć na wierzch równą warstwą masę twarożkową. Posypać parmezanem. Piec około 45 minut, aż sos zgęstnieje i przyrumieni się na ciemnozłocisty kolor.

9Podawać 10 minut po wyjęciu z piekarnika. W tym czasie potrawa nieco ostygnie i lekko się zsiądzie.

Porcja dla:

4 osób