70 min.
45 min.
115 min.
Lasagne to włoski makaron w kształcie szerokich pasów. Przyrządza się z niego zapiekankę o tej samej nazwie. Wykonana według tradycyjnego włoskiego przepisu zawiera dużo oliwy. My pokroimy bakłażana w kostkę i udusimy na wolnym ogniu z ziołami. Powstanie w ten sposób doskonały sos o bogatym aromacie i smaku.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 łyżka nasion kopru włoskiego
- 1 liść laurowy
- 1 duża cebula, posiekana
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- 1 łodyga selera naciowego, pokrojona
- 1 marchewka, pokrojona w kostkę
- 100 g pieczarek, grubo posiekanych
- 3 łyżki posiekanego świeżego majeranku lub 1 łyżka suszonego oregano
- 6 listków posiekanej świeżej szałwii (lub 1 łyżka suszonej)
- 2 duże bakłażany, pokrojone w kostkę
Przygotowanie:
1Rozgrzać oliwę w dużym, teflonowym rondlu. Dodać nasiona kopru włoskiego i liść laurowy. Smażyć kilka sekund, aż zaczną skwierczeć, przyciskając liść laurowy łyżką, by wydobyć z niego smak i aromat.
2Dodać cebulę, czosnek, seler naciowy, marchewkę, pieczarki, majeranek lub oregano i szałwię. Smażyć, często mieszając, około 10 minut, aż warzywa trochę zmiękną, ale nie przyrumienią się.
3Do podsmażonych warzyw wrzucić pokrojone bakłażany i skórkę z cytryny i starannie wymieszać, żeby wchłonęły powstały sos i oliwę. Dusić 5 minut, często mieszając.
4Dodać pomidory wraz z sokiem. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i dusić 15 minut. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
5W czasie gdy warzywa się duszą, wrzucić płaty lasagne do wrzątku i gotować je 3–5 minut, aż będą al dente, czyli lekko twarde. Starannie odcedzić płaty i ułożyć na czystej ściereczce w jednej warstwie, by wyschły.
6Utrzeć mikserem twarożek wiejski z mąką i jajkiem na gładka masę. Można też przetrzeć go przez gęste sito, następnie dodać mąkę oraz jajko i utrzeć ręcznie. Wlać mleko i miksować lub ucierać ręcznie jeszcze przez chwilę. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
7Wlać połowę sosu bakłażanowego do prostokątnego naczynia żaroodpornego. Usunać liść laurowy. Ułożyć na wierzchu połowę płatów makaronowych, wlać resztę sosu i przykryć pozostałymi płatami tak, by równo na siebie zachodziły.
8Wyłożyć na wierzch równą warstwą masę twarożkową. Posypać parmezanem. Piec około 45 minut, aż sos zgęstnieje i przyrumieni się na ciemnozłocisty kolor.
9Podawać 10 minut po wyjęciu z piekarnika. W tym czasie potrawa nieco ostygnie i lekko się zsiądzie.
Porcja dla:
4 osób