Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
15 min.

Czasami najprostsze jest najlepsze! Zazwyczaj gotuję „na czuja” a ten sos zawsze wychodzi smaczny. Po upieczeniu kurczaka należy przełożyć go na półmisek i zrobić sos. Smacznego!

Składniki:

  • 1/2 szklanki (60 g) mąki pszennej
  • 1 szklanka (235 ml) wody (lub więcej)
  • 1 cały upieczony kurczak (około 1 kg), zachowany tłuszcz z pieczenia
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Wodę wymieszać z mąką za pomocą trzepaczki, aż mieszanina zrobi się gęsta.

2Do brytfanki, w której piekł się kurczak, dodać mieszankę wody z mąką i wymieszać z pozostałym po kurczaku tłuszczem. Postawić na wolnym ogniu i cały czas mieszając, gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem.

Porcja dla:

6 osób