Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
80 min.

Smaczny obiad dla całej rodziny. Plastry mięsa zawijane z ogórkiem, cebulą i boczkiem. Najlepiej podawać z ziemniakami i surówką.

Składniki:

  • 500 g udźca wołowego
  • 1 cebula
  • 1 kiszony ogórek
  • 4 łyżki musztardy
  • 50 g wędzonego boczku, pokrojonego w plasterki

Przygotowanie:

1Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w poprzek włókien na 4 plastry. Rozbić tłuczkiem.

2Cebulę pokroić w piórka. Ogórek pokroić w paski.

3Każdy plaster mięsa posmarować musztardą i ułożyć na nim plasterek boczku, cebuli i ogórka. Zwinąć zrazy, obwiązać nitką kuchenną i obsmażyć na oleju. Podlać wodą.

4Śmietanę wymieszać z mąką, doprawić solą i pieprzem. Dodać na patelnię ze zrazami i wymieszać. Dusić pod przykryciem przez około 40 minut.

Porcja dla:

4 osób