Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
80 min.

Bardzo lubię zupy-kremy, a ta ziemniaczana jest wyjątkowo smaczna, bo z dodatkiem sera żółtego. Polecam!

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 3 łyżki margaryny
  • 1 por
  • szczypta curry
  • 400 ml wywaru warzywnego

Przygotowanie:

1Ziemniaki obrać i pokroić w grube kawałki. Gotować w osolonej wodzie przez 30 minut. Odcedzić i połowę ziemniaków zmiksować na puree.

2Pora oczyścić i pokroić w plasterki. W garnku roztopić margarynę i podsmażyć pora. Dodać curry i wymieszać.

3Dodać wywar warzywny i gotować przez 20 minut. Dodać ziemniaki, puree ziemniaczane, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszać.

4Do zupy dodać ser i natkę pietruszki. Podawać.

Porcja dla:

6 osób