Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
80 min.
80 min.
Bardzo lubię zupy-kremy, a ta ziemniaczana jest wyjątkowo smaczna, bo z dodatkiem sera żółtego. Polecam!
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 3 łyżki margaryny
- 1 por
- szczypta curry
- 400 ml wywaru warzywnego
Przygotowanie:
1Ziemniaki obrać i pokroić w grube kawałki. Gotować w osolonej wodzie przez 30 minut. Odcedzić i połowę ziemniaków zmiksować na puree.
2Pora oczyścić i pokroić w plasterki. W garnku roztopić margarynę i podsmażyć pora. Dodać curry i wymieszać.
3Dodać wywar warzywny i gotować przez 20 minut. Dodać ziemniaki, puree ziemniaczane, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszać.
4Do zupy dodać ser i natkę pietruszki. Podawać.
Porcja dla:
6 osób