20 min.
110 min.
130 min.
Zupa z pulpecikami z wątróbki na żeberkach – pyszna i sycąca. Najlepiej podawać zupę z makaronem.
Składniki:
- 150 g wątróbki z kurczaka, zmielonej
- 100 g (1 szkl.) bułki tartej
- 3 łyżki mąki
- 2 jajka
- 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- ⅛ łyżeczki majeranku
- ⅛ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty przez praskę
Przygotowanie:
1Starannie wymieszać wątróbkę z bułką tartą, mąką, jajkami, natką pietruszki, 1 łyżeczką soli, majerankiem, gałką muszkatołową i czosnkiem. Odstawić.
2Opłukać żeberka, a następnie umieścić w dużym garnku. Dodać cebulę, seler, 4 łyżeczki soli, pieprz, wodę, marchewkę, pomidory i pietruszkę. Przykryć i doprowadzić do wrzenia.
3Zdjąć pianę z powierzchni zupy, a następnie znów przykryć i gotować na małym ogniu przez 1,5 godziny lub do momentu, gdy mięso będzie miękkie.
4Wyjąć mięso, kości i marchew z zupy. Mięso i marchewkę pokroić na małe kawałki i ponownie wrzucić do zupy. Doprowadzić do wrzenia.
5Z masy wątróbkowej uformować w kulki wielkości piłek golfowych; wrzucić je do gotujacej zupy. Przykryć i gotować przez 10 minut.
Porcja dla:
4 osób