Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
110 min.
Całkowity czas:
130 min.

Zupa z pulpecikami z wątróbki na żeberkach – pyszna i sycąca. Najlepiej podawać zupę z makaronem.

Składniki:

  • 150 g wątróbki z kurczaka, zmielonej
  • 100 g (1 szkl.) bułki tartej
  • 3 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • ⅛ łyżeczki majeranku
  • ⅛ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty przez praskę

Przygotowanie:

1Starannie wymieszać wątróbkę z bułką tartą, mąką, jajkami, natką pietruszki, 1 łyżeczką soli, majerankiem, gałką muszkatołową i czosnkiem. Odstawić.

2Opłukać żeberka, a następnie umieścić w dużym garnku. Dodać cebulę, seler, 4 łyżeczki soli, pieprz, wodę, marchewkę, pomidory i pietruszkę. Przykryć i doprowadzić do wrzenia.

3Zdjąć pianę z powierzchni zupy, a następnie znów przykryć i gotować na małym ogniu przez 1,5 godziny lub do momentu, gdy mięso będzie miękkie.

4Wyjąć mięso, kości i marchew z zupy. Mięso i marchewkę pokroić na małe kawałki i ponownie wrzucić do zupy. Doprowadzić do wrzenia.

5Z masy wątróbkowej uformować w kulki wielkości piłek golfowych; wrzucić je do gotujacej zupy. Przykryć i gotować przez 10 minut.

Porcja dla:

4 osób