20 min.
20 min.
40 min.
Amerykańskie racuszki są grube, puszyste i wyjątkowo pyszne. Można je smażyć bez dodatków, choć z bananami w plasterkach są bardzo smaczne i pożywne. Podajmy je z jogurtem doprawionym cynamonem oraz odrobiną miodu. Najsmaczniejsze są prosto z patelni.
Składniki:
- 115 g białej mąki
- 115 g razowej mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 30 g drobnego cukru
- 2 jajka
- 300 ml maślanki
- 1 duży banan, pokrojony w cienkie plasterki
- 1½ łyżeczki oleju słonecznikowego
Przygotowanie:
1Wsypać obie mąki, proszek do pieczenia oraz sól do dużej miski. Dodać cukier i wymieszać. Utrzeć żółtka z maślanką i łyżką zimnej wody. Nadal ucierając, stopniowo dodawać do żółtek suche składniki. Wyrobić na bardzo gęste ciasto.
2Ubić lekko białka. Połączyć z ciastem. Dodać plasterki bananów i delikatnie wymieszać.
3Rozgrzać na średnim ogniu dużą, teflonową patelnię o grubym dnie, a następnie lekko posmarować odrobiną oleju. Nakładać na patelnię duże, kopiaste łyżki ciasta, pozostawiając między nimi odstęp. W zależności od wielkości patelni można na niej smażyć jednorazowo 3 lub 4 racuszki.
4Smażyć 1–2 minuty, aż racuszki przyrumienią się od spodu, a z wierzchu powstaną na nich pęcherzyki. Przewrócić na drugą stronę dużą łopatką i smażyć jeszcze 1–2 minuty. Zdjąć z patelni i trzymać w cieple do czasu usmażenia pozostałych racuszków. Przed nałożeniem kolejnej porcji na patelnię posmarować ją lekko olejem.
5Wymieszać jogurt z cynamonem. Ułożyć po 2 gorące racuszki na każdym talerzu, dodać po łyżce jogurtu i polać łyżeczką miodu. Podawać natychmiast.
Porcja dla:
6 osób