Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

Amerykańskie racuszki są grube, puszyste i wyjątkowo pyszne. Można je smażyć bez dodatków, choć z bananami w plasterkach są bardzo smaczne i pożywne. Podajmy je z jogurtem doprawionym cynamonem oraz odrobiną miodu. Najsmaczniejsze są prosto z patelni.

Składniki:

  • 115 g białej mąki
  • 115 g razowej mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 30 g drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 300 ml maślanki
  • 1 duży banan, pokrojony w cienkie plasterki
  • 1½ łyżeczki oleju słonecznikowego

Przygotowanie:

1Wsypać obie mąki, proszek do pieczenia oraz sól do dużej miski. Dodać cukier i wymieszać. Utrzeć żółtka z maślanką i łyżką zimnej wody. Nadal ucierając, stopniowo dodawać do żółtek suche składniki. Wyrobić na bardzo gęste ciasto.

2Ubić lekko białka. Połączyć z ciastem. Dodać plasterki bananów i delikatnie wymieszać.

3Rozgrzać na średnim ogniu dużą, teflonową patelnię o grubym dnie, a następnie lekko posmarować odrobiną oleju. Nakładać na patelnię duże, kopiaste łyżki ciasta, pozostawiając między nimi odstęp. W zależności od wielkości patelni można na niej smażyć jednorazowo 3 lub 4 racuszki.

4Smażyć 1–2 minuty, aż racuszki przyrumienią się od spodu, a z wierzchu powstaną na nich pęcherzyki. Przewrócić na drugą stronę dużą łopatką i smażyć jeszcze 1–2 minuty. Zdjąć z patelni i trzymać w cieple do czasu usmażenia pozostałych racuszków. Przed nałożeniem kolejnej porcji na patelnię posmarować ją lekko olejem.

5Wymieszać jogurt z cynamonem. Ułożyć po 2 gorące racuszki na każdym talerzu, dodać po łyżce jogurtu i polać łyżeczką miodu. Podawać natychmiast.

Porcja dla:

6 osób