20 min.
20 min.
150 min.
Wspaniałe i proste do przygotowania tradycyjne francuskie bułeczki. Doskonałe o każdej porze dnia i przy każdej okazji! Przed upieczeniem wierzch bułeczek można posmarować białkiem roztrzepanym z łyżką wody i posypać makiem lub sezamem. Zobacz nasz przepis video!
Składniki:
- 350 ml ciepłej wody
- 1 łyżka suszonych drożdży
- 2 łyżki cukru kryształu
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka soli
- 500 g mąki chlebowej
Przygotowanie:
1W dużej misce wymieszać drożdże z ciepłą wodą i cukrem. Odstawić na około 10 minut, aż pojawi się piana.
2Dodać olej, sól i połowę mąki. Mieszając, stopniowo dodawać resztę mąki i wyrabiać, aż ciasto zacznie odchodzić od miski. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Wyrabiać przez około 8 minut, aż będzie jednolite i elastyczne.
3Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
4Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Lekko natłuścić blaszkę.
5Ugnieść ciasto, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza i podzielić je na 16 kawałków. Uformować kulki. Ułożyć na przygotowanej blaszce w odległości 5 cm jedna od drugiej. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut, aż podwoją swoją objętość.
6Piec przez około 18-20 minut na złoty kolor.
Porcja dla:
16 osób