Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
06 min.
06 min.
Całkowity czas:
156 min.
156 min.
Szaszłyki wołowe przyprawione aromatycznym imbirem stanowią zarówno znakomite przystawki, jak też dania główne.
Składniki:
- 3 łyżki sosu hoisin
- 3 łyżki sherry
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu barbecue
- 2 posiekane cebule dymki
Przygotowanie:
1W małej misce wymieszać sos hoisin z sherry, sosem sojowym, sosem barbeque, dymką, czosnkiem i imbirem.
2Pokroić mięso w poprzek ścięgien na plastry o grubości ok. 1/2 cm. Umieścić plastry w dużej (3 litrowej) plastikowej zamykanej torebce. Wlać do torebki sos i dokładnie wymieszać. Przechowywać w lodówce przez 2 godziny lub zostawić na noc.
3Rozgrzać grill do wysokiej temperatury. Wylać marynatę, a mięso nadziać na patyczki.
4Posmarować ruszt olejem. Opiekać szaszłyki po 3 minuty z każdej strony lub stosownie do własnych upodobań.
Porcja dla:
6 osób