Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
06 min.
Całkowity czas:
156 min.

Szaszłyki wołowe przyprawione aromatycznym imbirem stanowią zarówno znakomite przystawki, jak też dania główne.

Składniki:

  • 3 łyżki sosu hoisin
  • 3 łyżki sherry
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu barbecue
  • 2 posiekane cebule dymki

Przygotowanie:

1W małej misce wymieszać sos hoisin z sherry, sosem sojowym, sosem barbeque, dymką, czosnkiem i imbirem.

2Pokroić mięso w poprzek ścięgien na plastry o grubości ok. 1/2 cm. Umieścić plastry w dużej (3 litrowej) plastikowej zamykanej torebce. Wlać do torebki sos i dokładnie wymieszać. Przechowywać w lodówce przez 2 godziny lub zostawić na noc.

3Rozgrzać grill do wysokiej temperatury. Wylać marynatę, a mięso nadziać na patyczki.

4Posmarować ruszt olejem. Opiekać szaszłyki po 3 minuty z każdej strony lub stosownie do własnych upodobań.

Porcja dla:

6 osób