20 min.
75 min.
95 min.
Smaczny sposób na grzybki w zalewie octowej z dodatkiem cebuli, marchewki i papryki. Warto użyć czerwonej cebuli, bo ładnie potem wygląda z grzybkami na stole.
Składniki:
- 3 duże cebule, najlepiej czerwone
- 2 marchewki
- 1 papryka
- 1 kg grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki)
Przygotowanie:
1Cebulę i marchewkę pokroić na talarki, paprykę w małe paski. Grzyby oczyścić.
2Wszystkie składniki na zalewę zagotować, dodać warzywa i grzyby, gotować przez 45 minut.
3Słoiki i zakrętki wyparzyć. Nakładać gorące grzyby z warzywami i zalewać zalewą z przyprawami.
4Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 30 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.
Porcja dla:
6 osób