Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
75 min.
Całkowity czas:
95 min.

Smaczny sposób na grzybki w zalewie octowej z dodatkiem cebuli, marchewki i papryki. Warto użyć czerwonej cebuli, bo ładnie potem wygląda z grzybkami na stole.

Składniki:

  • 3 duże cebule, najlepiej czerwone
  • 2 marchewki
  • 1 papryka
  • 1 kg grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki)

Przygotowanie:

1Cebulę i marchewkę pokroić na talarki, paprykę w małe paski. Grzyby oczyścić.

2Wszystkie składniki na zalewę zagotować, dodać warzywa i grzyby, gotować przez 45 minut.

3Słoiki i zakrętki wyparzyć. Nakładać gorące grzyby z warzywami i zalewać zalewą z przyprawami.

4Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 30 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

Porcja dla:

6 osób