Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
55 min.

To jedno z najpyszniejszych dań z ryb jakie kiedykolwiek przygotowałam. Pieczony pstrąg faszerowany rybą i jajkami. Wspaniałe na świąteczny stół.

Składniki:

  • 1 cały pstrąg tęczowy (około 800 g)
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 50 g masła
  • 1 cebula
  • 1 kromka chleba pszennego

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.

2Z ryby usunąć płetwy i skrzela. Ostrym nożem rozciąć brzuch i usunąć wnętrzności, uważając, żeby nie naruszyć skóry. Nożyczkami odciąć kręgosłup przy głowie i ogonie. Wyjąć go wraz z ośćmi.

3Widelcem oddzielić mięso od kręgosłupa i skóry, tak aby otrzymać pustą skórę z głową i ogonem.

4Mięso ryby dobrze posiekać lub zmiksować w blenderze.

5Jajka pokroić w kostkę.

6Na maśle podsmażyć cebulę na rumiano. Dodać do ryby wraz ze stopionym masłem.

7Chleb namoczyć w mleku. Ugnieść i dodać do ryby razem z mlekiem.

8Dodać starty ser, jajka i musztardę. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

9Farszem nadziać skórę ryby i spiąć wykałaczkami.

10Rybę natrzeć solą i pieprzem, i posmarować oliwą. Piec przez 30-40 minut.

Porcja dla:

6 osób