15 min.
40 min.
55 min.
To jedno z najpyszniejszych dań z ryb jakie kiedykolwiek przygotowałam. Pieczony pstrąg faszerowany rybą i jajkami. Wspaniałe na świąteczny stół.
Składniki:
- 1 cały pstrąg tęczowy (około 800 g)
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 50 g masła
- 1 cebula
- 1 kromka chleba pszennego
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
2Z ryby usunąć płetwy i skrzela. Ostrym nożem rozciąć brzuch i usunąć wnętrzności, uważając, żeby nie naruszyć skóry. Nożyczkami odciąć kręgosłup przy głowie i ogonie. Wyjąć go wraz z ośćmi.
3Widelcem oddzielić mięso od kręgosłupa i skóry, tak aby otrzymać pustą skórę z głową i ogonem.
4Mięso ryby dobrze posiekać lub zmiksować w blenderze.
5Jajka pokroić w kostkę.
6Na maśle podsmażyć cebulę na rumiano. Dodać do ryby wraz ze stopionym masłem.
7Chleb namoczyć w mleku. Ugnieść i dodać do ryby razem z mlekiem.
8Dodać starty ser, jajka i musztardę. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
9Farszem nadziać skórę ryby i spiąć wykałaczkami.
10Rybę natrzeć solą i pieprzem, i posmarować oliwą. Piec przez 30-40 minut.
Porcja dla:
6 osób