30 min.
120 min.
150 min.
Idealne danie na chłodniejsze dni – zapiekanka z ziemniaków i mięsa, z aromatem boczku i czosnku. Polecam!
Składniki:
- 1 łyżka smalcu
- 3 cebule, posiekane
- 5 ząbków czosnku, posiekanych
- 450 g boczku
- 350 g łopatki lub karkówki wieprzowej
- 2,5 kg ziemniaków, obranych i startych na tarce
Przygotowanie:
1Na dwóch patelniach rozgrzać smalec. Czosnek i cebulę rozdzielić równo między patelnie i zeszklić.
2Z boczku odkroić 3 plastry a pozostały pokroić w kostkę. Wrzucić na jedną patelnię i zrumienić.
3Karkówkę pokroić w kostkę i wrzucić na drugą patelnię, obsmażyć, cały czas mieszając, żeby cebula się nie przypaliła.
4Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
5Ze startych ziemniaków odcisnać sok. Wymieszać ziemniaki z jajkami. Dodać zawartość obu patelni, doprawić wedle upodobania i wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt luźna – dodać mąkę ziemniaczaną.
6Wyrobioną masę przełożyć na natłuszczoną blaszkę, obłożyć plastrami boczku. Piec w nagrzanym piekarniku przez 1,5-2 godziny.
Porcja dla:
10 osób