Babka ziemniaczana z mięsem

Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
120 min.
Całkowity czas:
150 min.

Idealne danie na chłodniejsze dni – zapiekanka z ziemniaków i mięsa, z aromatem boczku i czosnku. Polecam!

Składniki:

  • 1 łyżka smalcu
  • 3 cebule, posiekane
  • 5 ząbków czosnku, posiekanych
  • 450 g boczku
  • 350 g łopatki lub karkówki wieprzowej
  • 2,5 kg ziemniaków, obranych i startych na tarce

Przygotowanie:

1Na dwóch patelniach rozgrzać smalec. Czosnek i cebulę rozdzielić równo między patelnie i zeszklić.

2Z boczku odkroić 3 plastry a pozostały pokroić w kostkę. Wrzucić na jedną patelnię i zrumienić.

3Karkówkę pokroić w kostkę i wrzucić na drugą patelnię, obsmażyć, cały czas mieszając, żeby cebula się nie przypaliła.

4Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.

5Ze startych ziemniaków odcisnać sok. Wymieszać ziemniaki z jajkami. Dodać zawartość obu patelni, doprawić wedle upodobania i wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt luźna – dodać mąkę ziemniaczaną.

6Wyrobioną masę przełożyć na natłuszczoną blaszkę, obłożyć plastrami boczku. Piec w nagrzanym piekarniku przez 1,5-2 godziny.

Porcja dla:

10 osób