Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
10 min.
10 min.
Niewielka ilość sosu pesto domowej roboty nada posiłkowi niezwykły aromat. Tuż przed podaniem wymieszaj go z gorącym makaronem. Resztki pesto przechowuj w lodówce, w zamkniętym słoiku (na wierzch wlej odrobinę oliwy).
Składniki:
- 2 ząbki czosnku
- 30 g orzeszków piniowych
- 30 g świeżo startego parmezanu
- 20 g gałązek świeżej bazylii
- 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
Przygotowanie:
1Włożyć obrany czosnek do malaksera. Dodać orzeszki piniowe oraz parmezan i miksować do momentu, aż składniki będą drobno posiekane i dobrze wymieszane.
2Dodać bazylię razem z miękkimi łodyżkami. (Jeśli bazylia ma twarde łodyżki, należy dodać same listki). Miksować, aż bazylia będzie posiekana, a wszystkie składniki zaczną się zbijać.
3Dolać oliwę z oliwek i mieszać, aż składniki się połączą. Sos powinien mieć gęstą, lekko grudkowatą konsystencję.
Porcja dla:
4 osób