Czas przygotowania:
10 min.
Całkowity czas:
10 min.

Niewielka ilość sosu pesto domowej roboty nada posiłkowi niezwykły aromat. Tuż przed podaniem wymieszaj go z gorącym makaronem. Resztki pesto przechowuj w lodówce, w zamkniętym słoiku (na wierzch wlej odrobinę oliwy).

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g orzeszków piniowych
  • 30 g świeżo startego parmezanu
  • 20 g gałązek świeżej bazylii
  • 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin

Przygotowanie:

1Włożyć obrany czosnek do malaksera. Dodać orzeszki piniowe oraz parmezan i miksować do momentu, aż składniki będą drobno posiekane i dobrze wymieszane.

2Dodać bazylię razem z miękkimi łodyżkami. (Jeśli bazylia ma twarde łodyżki, należy dodać same listki). Miksować, aż bazylia będzie posiekana, a wszystkie składniki zaczną się zbijać.

3Dolać oliwę z oliwek i mieszać, aż składniki się połączą. Sos powinien mieć gęstą, lekko grudkowatą konsystencję.

Porcja dla:

4 osób