45 min.
12 min.
117 min.
Sajgonki z makrelą, którą grillujemy po wymoczeniu w marynacie. Do tego makaron ryżowy, kiełki i ogórek – a wszystko zawinięte w papier ryżowy. Najlepiej maczać w sosie wietnamskim nước chấm.
Składniki:
- 4 filety z surowej makreli
- 1 łodyżka trawy cytrynowej
- 2 tajskie papryczki chili
- 2 ząbki czosnku
- 125 ml sosu sojowego
- 2 limonki
Przygotowanie:
1Marynata Usunąć łodyżki papryczek. Rozgnieść papryczki w moździerzu razem z czosnkiem i trawą cytrynową, aby powstała pasta. Wycisnąć sok z limonek i dodać do moździerza. Dodać sos sojowy i wymieszać całość. Marynować w tym ryby przez co najmniej 1 godzinę.
2Gotować makaron przez 8 minut, aż będzie miękki. Odcedzić i przepłukać pod zimną wodą, ostudzić.
3Pokroić ogórka w cienkie paseczki. Posiekać cebulkę.
4Wyjąć z ryby ości, nożem wyciąć kręgosłup. Ułożyć filety na blaszce wyłożonej folią aluminiową i piec pod grillem w piekarniku przez 4 minuty, skórą do dołu. Gdy ostygnie – rozdrobnić na mniejsze kawałki.
5Namoczyć papier ryżowy aby zmiękł. Ułożyć na nim makaron, sałatę, ogórka, kiełki, posiekaną kolendrę, rozdrobnioną makrelę i cebulkę. Zawinąć jak gołąbki, zawijając boki do środka aby nadzienie nie wypadło.
6Podawać z wietnamskim sosem do maczania.
Porcja dla:
15 osób