Czas przygotowania:
45 min.
Czas gotowania:
12 min.
Całkowity czas:
117 min.

Sajgonki z makrelą, którą grillujemy po wymoczeniu w marynacie. Do tego makaron ryżowy, kiełki i ogórek – a wszystko zawinięte w papier ryżowy. Najlepiej maczać w sosie wietnamskim nước chấm.

Składniki:

  • 4 filety z surowej makreli
  • 1 łodyżka trawy cytrynowej
  • 2 tajskie papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 125 ml sosu sojowego
  • 2 limonki

Przygotowanie:

1Marynata Usunąć łodyżki papryczek. Rozgnieść papryczki w moździerzu razem z czosnkiem i trawą cytrynową, aby powstała pasta. Wycisnąć sok z limonek i dodać do moździerza. Dodać sos sojowy i wymieszać całość. Marynować w tym ryby przez co najmniej 1 godzinę.

2Gotować makaron przez 8 minut, aż będzie miękki. Odcedzić i przepłukać pod zimną wodą, ostudzić.

3Pokroić ogórka w cienkie paseczki. Posiekać cebulkę.

4Wyjąć z ryby ości, nożem wyciąć kręgosłup. Ułożyć filety na blaszce wyłożonej folią aluminiową i piec pod grillem w piekarniku przez 4 minuty, skórą do dołu. Gdy ostygnie – rozdrobnić na mniejsze kawałki.

5Namoczyć papier ryżowy aby zmiękł. Ułożyć na nim makaron, sałatę, ogórka, kiełki, posiekaną kolendrę, rozdrobnioną makrelę i cebulkę. Zawinąć jak gołąbki, zawijając boki do środka aby nadzienie nie wypadło.

6Podawać z wietnamskim sosem do maczania.

Porcja dla:

15 osób